31.10.07

Tack för att du återvinner

Idag gick jag förbi återvinningsstationen närmast mig. Jag insåg i söndags att även om jag har sett den så har jag inte tänkt på att den finns när jag väl ska slänga returpapper. Istället har jag cyklat tre gånger så långt till en station på Ålidhem. Nåväl, det är ju lite extra motion förstås. Hur som helst hade de en söt skylt där som jag fotade, ser den inte lite retro-aktig ut?

Sol, idag

Idag var det sol hörrni, jag upprepar sol! Efter att ha blivit väckt klockan 08.06 (en timme före väckarklockan) av en bibliotekarie på UB som påpekade att en mailadress jag hade angett inte var densamma som min vanliga, kände jag mig ganska slö hela förmiddagen. Men som sagt, en solig dag får inte gå till spillo i denna gråa månad och därför tog jag en liten Sofiehemspromenad med kamera.

Det blev den vanliga skörden bilder och även om jag nu har lärt mig pappas gamla kamera lite bättre så känns det ändå lite sådär trist att alltid fota på samma ställe. Det vore mycket trevligare att gå på fotopromenader i, säg Rom. Eller Stockholm skulle också duga för den delen. Tur att jag snart ska till Falun så jag får fota något nytt (där finns det ju dessutom två söta hundar som kanagera modeller).

30.10.07

Illustrator-kärlek

Min klasskompis på CK3:an har en supersöt mapp från Åhléns som är en massa streck-aktiga illustrationer som går in i varandra. Jag kan sitta och titta på den hur länge som helst för att det är så fina mönster på den. Efter dagens maffiga verksamhetsutvärderings-tema kändes det helt rätt att leka lite i Illustrator och det här blev min variant av lager på lager med fina former. Färgskalan består förstås av alla mina favoritfärger och personligen skulle jag gärna ha en pärm eller ett block som såg ut så här.

29.10.07

Turistborttagaren

Jag har verkligen blivit en total datanörd som pratar om script och som känner mig glad över min senaste upptäckt i form av en hackersida. Inte för att jag direkt kan så mycket om sånt, men det har alltid haft en märklig dragningskraft på mig.

Hur som helst så uppdaterade jag Lifehacker-sidan efter att jag nyss gjort en länk till den och såg att den nyaste uppdateringen gällde följande ämne: "Removing tourists from photos with Tourist remover". Lät inte det som en underbar funktion (namnet var det bästa tyckte jag). Det var ingen magi inblandad, bara att man skulle ha tagit flera foton av samma motiv, sen kunde det här programmet pussla med de "turistfria" ytorna och förhoppningsvis få en helt turistfri bild. Detta kan man förstås göra själv i Photoshop också.

Upptäckter

Idag har jag gjort en massa små upptäckter av olika slag (som alla på ett eller annat sätt har att göra med flickr, vilket kanske är en indikation på vad jag pysslat med idag istället för att läsa tråkiga böcker om verksamhetsutvärdering), här följer en lista:

1. En av mina kontakter på flickr, vars foton jag verkligen gillar, visade sig plötsligt vara en gammal bekant. Hur kan vi båda ha missat detta under flera månader? Visserligen har jag inte sett henne på närmare tio år och hon har inte sitt namn på profilen. Men ändå, jag har ju sett flera foton av henne och hon av mig. Den enda förklaringen är att man inte ser saker man inte är förberedd på att se. Det måste verkligen vara så.

2. Jag har upptäckt en fantastisk grej om Firefox, nämligen att man kan förbättra funktionen massor genom så kalla de scripts. Jag vet inte mycket om sånt där alls, men om man installerar ett program/tillägg som heter Greasemonkey så kan man t.ex. få en massa roliga extrafunktioner i flickr. Det går också att ladda hem ett program för att göra backups på bloggen, fast jag saknade något som behövdes för att få det att fungera. Min nya favoritsida heter i alla fall Lifehacker. Här kan man söka på sidor man gillar för att se om någon har fixat något smart och roligt till den.

3. En person på flickr påpekade att mina söta, randiga blomkrukor påminde om Katten i hatten, och det är ju faktiskt sant. Bild från Amazon

Polkagrisrandigt!

I lördags eftermiddag pysslade jag lite med magentafärgad akrylfärg. Jag köpte den för några veckor sen med pyssel i åtanke fast fram till nu har jag inte haft något direkt projekt uttänkt. Så slog det mig bara att polkagrisrandiga blomkrukor vore sött och trevligt. Tyvärr var min maskeringstejp inte så bra för sluttande objekt, eftersom den knölade sig längs ena kanten, men jag gillade ändå slutresultatet. Nu återstår det bara att se vilka blommor jag ska sätta i krukorna.

28.10.07

Osannolika frisyrer!

Jag har just gjort den roligaste saken någonsin, nämligen att testa hur jag ser ut i olika frisyrer. Vissa är mer normala, andra är hopplöst 80-taliga eller har stor tantvarning. Så finns det flera som jag skulle kalla cheerleader-frisyrer, speciellt den längst till höger på rad två. Eller varför inte en busig kort frisyr? Jag tycker särskilt att den röda på nedersta raden har en härlig stuns, den påminner väldigt mycket om min mosters frisyr i slutet av 80-talet. Gå in på Clairol.com och testa själv! Ett annat ställe som också är lite roligt är covergirl.com, där kan man ladda upp en bild av sig själv och testa olika sminkningar. Nackdelen där är att det tar några dagar innan de har gjort iordning bilden så att den funkar i deras program, på hårsidan är det bara att ladda upp och börja ändra hårfärg och frisyr. Härligt söndagsnöje i alla fall.

27.10.07

Northanger Abbey

BBC:s filmatiseringar av Jane Austens romaner brukar vara underbara och så är även Northanger Abbey som jag nyss tittade på. Jag läste boken för tio år sen, men mindes inte direkt något av den nu så det hela var väldigt spännande. Det borde finnas en tv-kanal som bara visade kostymdraman, jag skulle stå först i kö för att skaffa den.

Bild från Amazon

Glamouröst värre

Två glamourösa bilder så här på lördagskvällen. Det är Rita Hayworth som kan konsten att posera.



Bilder från Smith och Allposters

Snygg grind, igen

När jag har varit på mina fotopromenader och tagit massor av bilder så är det ju alltid vissa som jag vid första anblick gillar mest och som jag fixar till i Photoshop. Andra blir liggande utan att jag liksom tänker på dem, fast jag eventuellt tittar på dem igen. Så var det med ovanstående bild, jag tog den i somras på en av mina promenader med pappas systemkamera men tyckte inte att den såg ut för något (den var väldigt underexponerad). När jag så igår tänkte att jag ändå skulle testa att trixa med den så visade den sig vara en liten dold pärla. Jag är otroligt förtjust i små nummerskyltar och grindar, och dessutom gillade jag färgkontrasterna väldigt mycket.

26.10.07

Skrämmande effektiv fredag

Ibland är jag så effektiv att jag nästan inte kan tro det själv. Imorse klev jag upp klockan 07.30 och satte mig vid datorn och skrev en jobbansökan. Det var naturligtvis inte fullkomligt mitt eget val att kliva upp så tidigt, det skulle komma några elektriker/snickare och dra telefonledningar från den tiden och jag tyckte det kändes trevligast att inte ligga i sängen när de kom. Efter de var klara med den första grejen åkte jag iväg på några ställen och lämnade CV och pratade med folk. När jag kom hem var klockan inte ens 10.00, vilket kändes ganska märkligt.

Sen dess har jag diskat, städat massor, samt pratat med banken om möjligheterna att ta emot amerikanska checker. Allt detta innan klockan 14.00 på eftermiddagen! Bankkillen var förresten hemskt trevlig och spenderade säkert en kvart med att förklara de olika möjligheter som fanns och hur det fungerade med utlandsbetalningar. Härligt när man får prata med någon som har förstått serviceaspekten av sitt yrke. Nu är det dags för kaffe och sen ska jag slänga ihop en bröddeg eller åka och handla. Jag är så stolt över mig själv!

25.10.07

Torsdagsmys

Idag har jag haft en riktigt effektiv dag, utan att det har känts det minsta stressigt. Case-redovisning på förmiddagen och över lunch, sypyssel och jobbsökande på eftermiddagen, och så slutligen ett underbart besök hos systeryster. Hon kom förbi för att hämta ett paket vi skulle posta och eftersom vi båda kände att vi inte hade något för oss så hakade jag på hem till henne.

Medan mitt potatismos värmdes i mikron diskade jag lite tallrikar. Det är ju alltid roligare att diska åt andra, det känns inte alls lika övermäktigt och ångestframkallande trist som hemma. Efter maten lärade jag Malin lite knep i Photoshop, och jag måste säga att det är kul att vara lärare även om det är i en vardagssituation. Avslutnignsvis fikade vi te och skorpor liggandes i soffan med filtar på oss. Skorporna förhöjdes av en underbart god passionsfruktsmarmelad från Afrika. Det är Malins två klasskompisar som gjort sitt fältarbete till C-uppsatsen där och de köpte med sig några burkar med olika syltsmaker hem. Roligt nog hade båda tagit med sig varsin burk med just passionsfruktsmarmelad när de var hos Malin på våffelparty i söndags, de hade inte ens pratat innan om att de skulle ta med sig något utan det bara blev så. Fast marmeladen var väldigt god så det var ju bara turligt. Hur som helst, det är såna här små underbara vardagsögonblick som verkligen förgyller tillvaron.

24.10.07

Om livet och optimismen som förhållningssätt

Idag var det i vissa avseenden en lite tung dag. En sån där dag när man funderar lite extra på livet och tillvaron och varför allt är som det är. De senaste åren har jag blivit tryggare i mig själv och kommit bort från den där mest påtagliga känslan av att få svindel av livet. Fast tidigare ikväll var det så det kändes. Men som alltid finns hjälpen till hands när jag mest behöver den. Uppmuntrande ord, en underbar dikt och ett inspirerande avsnitt i en skoltext hjälpte till att lyfta själen igen. Det bästa är att det bara kommer mitt i allt annat jag håller på med, det första via en predikan jag hörde i min iPod medan jag tog en stärkande promenad, det andra när jag rotade efter en sak i min papperssamlare och det sistnämnda när jag stressad läste igenom ett häfte till morgondagens seminarium.

De sistnämnda orden tänkte jag dela med mig av, för de var så kloka och sanna och formulerar nog faktiskt min livsfilosofi. Det var Bodil Jönsson som i en artikel skrivit följande: "En oöverträffad formulering av optimismens roll, som jag ofta återvänder till, gjordes av Dietrich Bonhoefer när han satt i koncentrationsläger och hans förestående avrättning inte kunde vara särskilt avlägsen. Trots detta kunde han skriva att optimism inte är något som man härleder ur en situation. Optimism är ett förhållningssätt. Optimism innebär att man inte lämnar ifrån sig framtiden till pessimismen utan tar den i anspråk för hoppet."

Lång natt och godnatt

Just ja, igår kväll när jag skulle sova så mindes jag helt plötsligt en episod från i somras som helt försvunnit från mitt medvetande. Det var efter att jag och Malin varit hundvakter från en fredagskväll till lunch på lördag och jag knappt sov något alls under natten. När vi kom hem åt vi makaronipudding och sen gick jag och lade mig för att sova middag en timme, fast det hela slutade med att jag somnade och sen inte vaknade förrän tidigt på söndag morgon. Jag sov alltså från 14.30-tiden till 05.30 på morgonen, vilket aldrig någonsin hänt mig tidigare, och som hårt arbetande brevbärare kände jag mig berövad på halva min helg. Av någon anledning började jag i alla fall skratta hysteriskt för mig själv igår kväll när jag mindes detta.

Ikväll däremot hoppas jag på en lugn insomning, jag har nämligen precis druckit en kopp av mitt nyinköpta örtte av sorten Godnatt. Jag vet inte om det var placebo, naturlig trötthet eller om det faktiskt fungerar, men minuterna efter jag druckit upp koppen så kände jag en slags filt av trötthet och lugn sänka sig över mig.

23.10.07

Rosa stjärna

I nya Word kan man ju som jag tidigare bloggat om göra en massa fräcka saker. Olika typer av diagram, flödesscheman och kartor som fiffas till med färger, skuggor och 3D-effekter. Eller som här: en snajsig stjärna i olika färger - bara med några små klick.

Breathe (2AM)

Ibland är jag sådär ovanligt vimsig. Jag hittade en låt på youtube i söndags som jag genast när jag hörde den tyckte sådär väldigt bra om. När jag sen laddade in skivan i iTunes upptäckte jag att jag redan hade låten, eftersom jag har en massa låtar från Grey's Anatomy. Vad mer är att jag då plötsligt insåg att jag hörde den när jag promenerade i lördags, jag mindes att jag faktiskt tittade på displayen och såg den titeln. Men minnet är kort, speciellt när det gäller musik som inte riktigt är inlyssnad än. Fast jag förstod ju att den var en sån sång som jag gillade i alla fall.

Göra ett case, *check*

Nu är det full rulle med grupparbeten igen, fast det är ju roligt samtidigt som det tar mycket tid. Idag har min grupp skrivit ihop ett case där festbilder på en tjej har publicerats på Facebook av klasskompisarna och hon nu mår dåligt över bilderna och vill att de plockas bort. Vissa klasskompisar är på hennes sida, medan andra tycker att hon överdriver situationen. Tanken är att gymnasieelever ska ta ställning i frågan och resonera sig fram till olika sätt att hantera situationen, beroende på hur de väljer att ta ställning får de olika reaktioner och de måste hela tiden motivera hur de tänker.

På det hela taget var det ändå ganska roligt när vi väl hade satt oss in i hur vi skulle göra (kanske mest för att det är bra personer i min grupp). Däremot tror jag att det är en lite för tidskrävande grej för att jag i framtiden ska sitta på min ynka planeringstid och knåpa ihop egna case (vilket lite är tanken med att vi lär oss det här).

22.10.07

Ex-jobbsämnet färdigt!

Det hände ju bra saker idag också. Jag hade min första handledarträff inför ex-jobbet och det känns hur bra som helst nu. Innan jag kom dit har jag inte haft någon som helst tanke kring vilket ämne jag vill ha, men vi kom ganska snabbt fram till något som känns superkul.

Den kommer att handla om lärares inställning till infärgning av svenskämnet. Det betyder rent konkret att jag kommer att titta på hur lärare på exempelvis yrkesförberedande program anpassar sitt innehåll. Man läser ju exempelvis oftast inte samma böcker i en naturklass som i en fordonsklass och här finns då frågan om det är bättre att få eleverna att läsa över huvud taget eller om det är fel då kurserna inte blir likvärdiga. Jag känner mig väldigt peppad att sätta igång och jag ska ägna de kommande veckorna åt att hamstra litteratur så att jag är startklar när jag åker ner till Falun.

Case-metodikens fasor

Idag var jag tillbaka på universitetet igen och det känns sådär måste jag säga. Å ena sidan är det skönt eftersom jag har mindre press på mig när jag inte ska organisera undervisning och arbeta fram genomgångar. Å andra sidan är det roligare att undervisa än att göra grupparbeten om case-metodik. Alla gånger. Varje CK-kurs har ett inslag av IKT, vilket antagligen betyder något i stil med information, kommunikation & teknologi. Hur som helst brukar de vara rätt trista och tidskrävande, samtidigt som man inte lär sig något bestående.

Tag som exempel i CK1:an när vi skulle lära oss att förminska och spara bilder i Photoshop. De hade en ganska rask genomgång av hur man skulle göra som var onödig för oss som kunde det hela, men som ändå gick för snabbt för de studenter som inte kunde. Dessutom behöver man ju ofta förankra kunskap i något större sammanhang för att man ska komma ihåg den, så de som kunde innan kan det nu också - medan de som var nya i Photoshop säkert glömde det veckan efter.

Som en extra slutkläm skulle vi lägga in den förminskade bilden i ett Word-dokument. Enligt den ena läraren fick man absolut inte förminska bilder i Word, medan den andra sa att det var ok om man gjorde en sista justering men naturligtvis inte om fotona kom direkt ur kameran och var enorma. Jag råkade då göra det fatala misstaget att förminska bilden ca 3% sedan den väl kommit in i Worddokumentet och eftersom den mindre pragmatiska läraren rättade min uppgift fick jag göra om den. Det kändes bara så otroligt skrattretande med tanke på att syftet med uppgiften var att lära sig Photoshop och jag redan kunde väldigt mycket mer än vi behövde där. Detta hände för ett år sen, så jag har ju förstås släppt det hela men när jag nu drar mig det till minnes kan ändå inte sluta förundras över hur dumt det var.

21.10.07

Söndagsfotografering

Mitt under mitt härliga söndagsslappande kom solen fram och då passade jag på att strosa runt lite på Sofiehem och fota. Jag håller på att lära mig att komma överens med pappas kamera eftersom den är bättre än min, men det är lite joxigt innan jag vet hur jag kan få ut de bästa bilderna ur den. Det mest fascinerande är att det finns så många blommor kvar fast det är oktober, överallt lyste smörblommor, maskrosor och andra okända gula blomsorter upp marken och höstlöven.





20.10.07

Kärlek på 40-talet

En slö lördag som denna uppdaterar jag mig på tv-serier och fixar lite med bilder i Photoshop. Här är min mormor och morfars bröllopskort som jag color pop:at och fått lite bättre kontrast på. Var de inte vackra, så säg?

19.10.07

Förföriska Moo-produkter


Sen jag började använda Flickr har jag gått och suktat efter innehållet på den övre bilden: Moo minicards. Det är foton framkallade på tjockare papper och i ett helt annorlunda format. Enligt sidan kan man exempelvis ha dem som visitkort, men eftersom jag inte behöver det vill jag bara ha dem för att de är oemotståndligt söta. Bara som en lyxig grej man kan titta på, hänga upp några på kylen med magneter (vilket man förstås kan med vanliga kort också, I know), eller varför inte skicka med i brev till vänner.

Nu har de kommit med en ny grej som jag också känner mig mycket dragen till. Man kan göra egna vykort på tjockt papper och med laminerad framsida. Vore inte det alldeles fabulöst att ha ett gäng egna snygga vyxkort att skicka till folk? Kanske inte helt nödvändigt förstås, men lite lyxigt trevligt. Besök Moo och sukta lite, du med.

18.10.07

Mänsklig Tetris

Ok, jag brukar inte vanligen tycka det är så kul med physical comedy men det här var faktiskt något utöver det vanliga: mänsklig Tetris. Bara japanerna kan komma på något så kul.

Söt valp + söt mamma

En skatt från sommaren, första dagen med Manne.

17.10.07

Självlysande maränger


Ikväll fick jag för mig att jag skulle baka maränger, såna där stora och fluffigt snygga som finns på caféer (se övre bilden). Slutresultatet blev istället som på den nedre bilden - platta och självlysande gröna. Exakt var saker och ting gick snett kan jag inte säga, jag tyckte inte att jag fick med någon äggula men däremot sköljde jag händerna mellan varje ägg och förmodligen glömde jag att det inte fick komma med något vatten. Hur länge jag än vispade så blev smeten inte sådär superfluffig och hård som den skulle bli, bara seg fast ändå lite rinnig (vilket förstås är anledningen till att de rann ut). Den gröna färgen valde jag eftersom jag inte hade någon röd saft (vilket det skulle vara i receptet) och ändå ville piffa till dem lite. Man lär av sina misstag är väl slutsatsen av dagens experiment.

Rosa maränger från Coop

Möten, listor och effektivitet

Medan eleverna knåpar på med layout-uppgifter så försöker jag ta igen mig efter förmiddagens möten. Vi hade först arbetsplatsträff där olika frågor diskuterades, och därefter arbetslagsmöte. Sammanlagt har jag suttit mellan 8.10-11.30 och mot slutet kände jag mig verkligen fullkomligt galen. Jag hade liksom myror i hela kroppen och ville bara röra på mig, det var rent plågsamt att bara sitta och lyssna på ändlösa diskussioner kring samma sak. På arbetslagsmötet var det väldigt mycket prat kring när man skulle ha olika möten och jag ser med lite skräck på allt det administrativa arbete som min framtida profession kommer att innebära.

Det kanske beror på att jag känner mig så allmänt stressad just nu, att all den där strunttiden när man ska sitta med rent logistiska problem känns bortkastad. Irritationen beror kanske också på att jag blir så vansinnigt trött av alla dessa möten. Fast jag har gjort en lång att göra-lista nu, igårkväll när jag inte kunde somna på grund av allt som snurrade i mitt huvud klev jag upp och tömde ut det i ett anteckningsblock. Så nu mellan att jag hjälper elever med marginalinställningar och hur man får platshållartext i InDesign skriver jag mail om uppsatser och ex-jobb. Det gäller att passa på att få saker gjorda när man har tid.

16.10.07

Miniatyrlandskap?


I söndags testade jag en lite kul grej, en tutorial (två olika alltså) för att få foton att se ut som miniatyrmodeller. Konceptet är att man lurar ögat genom att lägga på suddighet och trixa lite med ljuset. Jag tycker det fungerar sådär på mina bilder, men jag har inte gjort så många försök heller. Tydligen är det bäst med bilder som är tagna lite uppifrån, eftersom vi ofta ser modeller mer uppifrån. Men ser inte telefonkiosken i alla fall en liten smula leksaksaktig ut? Kanske inte det nya beroendet direkt, men genom det här har jag lärt mig att man kan göra snabbmaskmarkeringar med övertoningsverktyget och det tror jag kommer att vara hemskt användbart.

Lite insikter

Såhär en tidig tisdagsmorgon (eller det var tidigt när jag cyklade till praktiken åtminstone) kan jag konstatera följande saker.

1. Jag har äntligen lyckats anmäla mig till kursen Grafisk form, som jag vill läsa i vår och som kommer att göra mig till ett layout-geni. Förhoppningsvis i alla fall.

2. Värmen har kommit tillbaka till Umeå. Det är nästan 10 grader varmt ute och fuktigheten är total. Mitt hår som ju är lockigt redan från början har övergått till att vara superlockigt. Det är bra för min image som eldig fransyska (vilket en person kallade mig en gång).

3. Jag längtar faktiskt tills jag blir färdig och får komma ut och jobba. Trots att det är en ytterst osäker bransch (just här och nu i alla fall), trots att alla säger att första åren som lärare är lite av en mardröm. Jag är redo för något nytt, helt enkelt.

15.10.07

Lättstressad är bara förnamnet

Det är intressant ändå hur jobbiga stressgrejer påverkar en. Jag spenderade ju hela morgonen med att känna en lätt panik, stor frustration och enorm maktlöshet. När jag sen kom till skolan tyckte min handledare (som hon sa sen när jag berättade om eländet) att jag hade sett jagad och liksom irriterad ut. Jag tänker att jag har fokuserat om på något annat, men jag tror att jag är ganska genomskinlig ändå.

Dagens lektion var toppentrevlig, jag hade den helt själv och det var verkligen roligt. Eleverna höll på med ett montage i Photoshop så jag gick runt och hjälpte dem med att hitta bra filter till fotografier, hur man gör en pensel av en bild och med att visa hur ritstiftet fungerar. Det är ju väldigt lyxigt att få undervisa i något som man själv tycker är så kul, och så känns det så roligt när man faktiskt kan hjälpa eleverna med saker. Den känslan tröttnar jag aldrig på.

Hur slutade mitt ansökningskaos då? Ja, jag skyndade förbi Studentcentrum på vägen hem från praktiken och fick reda på att ansökningsdatumet flyttats fram till torsdag så jag kan andas ut nu. Fast stressen sitter fortfarande i måste jag säga, jag hade knappt någon matlust för att kroppen fortfarande är inne i något slags krisläge. Men jag köpte en Svensk Damtidning när jag handlade lite mat på vägen hem, så jag ska lägga mig i soffan och dricka te och läsa om förlovningen i det danska kungahuset ett tag. Det borde göra susen.

Totalt kaos, frustration och elände

Min värsta fiende på internet är helt klart studera.nu. Varje år när jag tvingas gå in där klickar jag runt i blindo utan att hitta något. Söker man på en kurs med den rätta koden kan man ge sig den på att sidan säger att kursen inte finns, och liknande såna saker. Idag var problemet att när jag hade lyckats få en kurs i min "varukorg" så skulle jag logga in - men då sa sidan att jag inte hade någon kurs i min korg - när jag sen valde kursen igen så fick jag logga in igen. Som ett otäckt ekorrhjul. Nu var ju inte detta det enda problemet, själva huvudgrejen var att sidan var totalt överbelamrad eller bara knäpp så att allt tog jättelång tid och dessutom blev det hela tiden error så att man fick börja om från början. Frustrationen byttes ut mot total irritation och superstress.

Allt detta kaos var dessutom kombinerat med att jag försökte få tag på diverse lärare, studievägledare och studierektorer för att reda ut situationen kring mitt ex-jobb. Jag har lyckats få namnet på min handledare nu, men ska även prata med studiesamordnaren på Svenska och nordiska språk för att höra om det på något sätt kunde fungera att skriva min uppsats inom Svenska istället. Lite mer ämnesinriktat alltså. Men det är ju en komplicerad sak att lyckas få tag på någon och när jag har praktik så blir jag ju dessutom lite mer låst än när jag befinner mig på universitetet och lätt kan kvista förbi alla dessa människor.

14.10.07

Kursanmälan

Jag har ju kommit på att det vore väldigt smart av mig att läsa någon slags kurs i grafisk kommunikation så att jag kan undervisa i det också. Min medieutbildning är ju nämligen väldigt smal med bara en massa teoretisk kunskap. Naturligtvis skulle detta ske samtidigt som jag jobbar, men jag tror att jag skulle kunna klara av att göra båda samtidigt. Jag lär ju ändå inte få en fast tjänst på 100 % prick i januari (man ska väl aldrig säga aldrig förstås, men chanserna är ju rätt små ändå).

I mitt sökande hittade jag förutom den perfekta Grafisk kommunikation 30 hp (dvs en termin) kurser i så spännande saker som Skidåkning i skolan, Sällskapsdjur och zoodjur, samt Att förstå och hantera stress. I vanlig ordning kunde jag förstås inte anmäla mig på studera.nu - sen när har den sidan någonsin fungerat? Och för den delen: sen när har man förstått var man ska klicka? Jag antar att problemet just nu är att alla vill anmäla sig, så jag får väl prova igen imorgon bitti.

En kalldusch!

Usch, jag fick precis en riktig kalldusch. Bokstavligt talat, alltså. Jag hade precis schamponerat håret när allt varmvatten försvann, och eftersom jag snart ska iväg på ett födelsedagsfika så kunde jag inte heller avbryta misären. Istället sitter jag här nu och är helt nedkyld till märg och ben. Den enda trösten är att håret borde bli snyggt, det är ju ett gammalt knep att spola håret med iskallt vatten för ökad glans. Fast det är verkligen ett tillfälle där den gamla devisen "vill man vara fin får man lida pin" passar in. Hur glossy håret än blir så är det inte värt smärtan (förmodligen fryser man bort en hel del hjärnceller också).

13.10.07

Perfekt lördag

En hel dags härligt slappande är snart till ända. Jag började morgonen med att ligga kvar i sängen och läsa ett tag innan jag raskt klädde på mig och promenderade 200 m till Elisabeth på frukost-dejt. Det var fantastiskt höstväder, riktigt kyligt (andedräkten blev till rök) och strålande sol. Intressant nog var det full fart i villakvarteret på gatan nedanför mig. Trots att klockan bara var 9.40 var folk ute och ansade sina fruktträd, eller bara grejade runt på tomten.

Hela dagen har jag sen bara såsat på, tittat på tv-serier, grejat med datorn och pratat lite i telefon. Perfekta lördagssysslor helt enkelt. Trevligt nog så fick jag sällskap av Elisabeth på min myskväll också, vi såg de två härliga favoriterna Love comes softly och Love's enduring promise, som fick oss båda att snyfta en liten smula mellan varven medan vi åt kladdmuffins och drack te. Lovely.

12.10.07

Om hår och hälsa

Igår satte jag saxen i mitt hår och klippte upp det en del, plus att jag fixade luggen och klippte kortare runt ansiktet. De senaste månaderna har det liksom bara blivit mer och mer hängigt, jag tror inte att jag kan ha så himla långt hår helt enkelt. Skillnaden är astronomisk, på en gång blev det superlockigt och fluffigt vilket ändå känns mer som jag än hängande och platt.

Håret är nog annars det mest välmående hos mig, jag har ont i halsen och känner en allmän värk i kroppen vilket inte brukar vara ett så gott tecken. Tur att det är helg nu så att jag verkligen kan slappa och bara mysa. Det är precis vad jag känner för efter en intensiv vecka och social kväll, en myshelg med massor av te och film, där jag kan hitta balansen igen.

11.10.07

Min fallback-karriär?

Dagens lustigaste grej måste förresten ha varit att jag blev tillfrågad av några elever att vara modell i en fotouppgift. De behövde två lärare som skulle spela föräldrar och när min handledare inte kunde så frågade de mig. Det komiska är förstås att jag bara är 9 år äldre än tjejen som skulle låtsas vara min dotter, men det är ju förstås bara en liten formsak. Hur som helst så stod jag och den andra läraren och poserade lydigt med händerna för öronen, alternativt uttråkade miner (eftersom tanken med bilden var att illustrera vuxna som inte lyssnar på sina barn). Det ni.

Datorstrul?

Åh, min dator verkar ha fått nippran. När jag försöker skriva in text i min webläsare så försvinner den blinkande pinnen (som indikerar att man kan skriva) hela tiden. Jag kan bara skriva typ en bokstav åt gången innan den börjar strula. Så har det börjat dyka upp en massa reklam pop-ups och sånt, jag vet inte om det är så att min dator är invaderad eller om jag har tryckt enter innan adresserna varit färdiga och därmed hamnat på reklamsidor av den anledningen. Det hela är typiskt irriterande i alla fall, jag har ingen som helst önskan om att min dator ska krascha eller angripas av virus/spionprogram. Tur att jag har en dataexpert som ska ringa mig om ett tag, jag vet faktiskt inte hur vanligt folk löser sina datorproblem.

Sista tentaresultatet

Åh, min lärare ringde precis och sa att jag hade fått VG på mastodonttentan jag skrev för några veckor sen. Tre dagar innan tentan trodde jag inte ens att jag skulle skrapa ihop ett G, så det här känns förstås underbart. Fint också att ha en lärare som ringer hem och berättar hur det har gått nu när vi är ute på praktik.

10.10.07

Slut på bekymren

Jag har precis gjort en jättesmart sak, nämligen att skaffa mig en användare på Birthday.se och där skriva in när allt mitt folk fyller år. Det smarta ligger i att man då får påminnelsemail när det börjar närma sig någons födelsedag. Det är ju så komplicerat numer när man känner en hel massa personer, det går ju bara inte att hålla allt i huvudet. Vissa personers födelsedagar är fast rotade, medan andra är mer vimsiga - av någon anledning har jag aldrig kunnat hålla reda på höst-födelsedagarna, kanske för att jag favoriserar våren då jag själv är född. Hur som helst så är det jättepraktiskt och jag är så nöjd att jag äntligen kan veta när vänner, släkt och annat löst folk fyller år!

Stjärnfrukt + blå servetter


Två lyxigt snygga bilder från bröllopet, speciellt den övre ser ut att höra hemma i en lyxig tidning. Det är bröllopsfotografens bilder, fast jag har ju color poppat dem förstås!

9.10.07

Den försovande blomaffären

Alltså, detta är ju mer än komiskt! När Malin och Daniel skulle gifta sig fick ju mamma "göra inbrott" i blomaffären i MVG-gallerian och hämta ut brudbuketten eftersom det var dött i affären trots att det skulle ha varit öppet. Medan de höll på kom ju även ett annat brudpar som också fick ut sina blommor. Nu läste jag precis en artikel på Aftonbladet om att detta hade hänt även i helgen, fast med ett annat par då. Jag misstänker starkt att det är samma blomaffär, eftersom den låg i en galleria och det var en mataffär mittemot (och det var i Umeå).

Det känns ju oerhört oprofessionellt att inte vara på plats när det handlar om en så viktig sak som att lämna ut bröllopsblommor. Jag ska bara tillägga också att Malin och Daniel är sådana ärliga människor att de åkte tillbaka till blomaffären på måndagen och betalade sina blommor. De fick då veta att hon som skulle öppna hade försovit sig. Det kan ju naturligtvis hända den bästa, men det låter ändå som att det är dags att skaffa en till väckarklocka.

8.10.07

Konditori-eftermiddag

I eftermiddags hade jag det så trevligt så. Efter dagens lektion spenderade jag lite tid med att strosa runt på Åhléns och prata i telefon med Sofia. Det blir en lite disträ form av affärsupplevelse när man mest går runt och slumpmässigt lyfter och känner på saker medan tankarna är någon annanstans, lite drömskt nästan.

Efter min lilla sejour på Åhléns mötte jag Gigi och vi spenderade två timmar på mitt favoritkonditori NK. Jag lyckades hålla mig till min nya regim om att inte dricka kaffe på eftermiddagarna (eftersom det ger mig hjärtklappning, darrningar och en viss stirrighet och ibland dessutom nervryckningar) och valde istället te till mina bull-skorpor. Det är ju en erkänt trevlig sak att titta på folk när man är på ett fik, och till NK:s 40-talsdoftande salonger kommer det folk av alla möjliga sorter - vilket leder till ännu roligare betraktelser.

Pappersoredans vådor

Jag har precis fått bekräftat hur livsfarlig min pappersoreda är. Det ligger nämligen högar överallt med papper av olika slag, eller faktiskt saker av olika slag. Så bara slog det mig när jag lade på telefonluren efter ett samtal att jag inte betalt min bredbands-/telefonräkning den här månaden. Räkningen har liksom drunknat i allt annat och det är ju typiskt dåligt. Nu är det bara att hoppas att en två veckor sen betalning inte leder till avstängt bredband!

Ny leksak


Jag har precis testat en lite beroendeframkallande sak, nämligen att göra ett bildspel som ser ut som en gammal film (och med diverse corny rubriker). Det här kan bli lite farligt inser jag, imorgon kommer jag förmodligen att sitta flera timmar och tillverka stumfilmer.

7.10.07

Summering av en söndag

Jag har spenderat kvällen med att se Sopranos och att äta nybakt bröd, vilket känns helt rätt för en söndagskväll måste jag säga. Söndagar är dagen då jag påfallande ofta handlar mat, bakar bröd och tittar på tv-serier av varierande kvalitetsgrad.

Jag har också slösurfat en hel del, läst bios om Project Runway-deltagare och annat av den kalibern. Dagens mest komiska upptäckt var att den lite speciella Angela (från PR) på sin hemsida, vid sidan av citat från Dalai Lama och Oscar Wilde, hade skrivit ihop en egen, väldigt obegriplig paroll: "Imagination captured, soul becomes master and mistress". Dagens mest chockerande upptäckt var när jag läste att hon som spelar psykologen i Sopranos utsågs till fulast i klassen i sexan. De gillar ju som bekant "most likely to..."-utnämningar i USA, men låt oss hoppas att den där inte var en av de vanligare.

Vådan av att cykla i bredd

Ett av mina små nöjen är att lyssna på radiofynd på P1:s hemsida. Det är små underbara klipp från forna tider och de är så vansinnigt roliga, rörande och bara allmänt bra. Jag har precis lyssnat på en intervju med tobaksaffärsägarinnan Clary Sonthan, där hon berättar om hur hon brukar charma de manliga kunderna och att smålänningar i Paris betedde sig mer ochevaleresktän de parisiska männen när det gällde att dela med sig av stolar. Dagens roligaste var dock rektorn Walther E. Holmstedt som 1936 höll ett föredrag om cykelvett.

"Allt flera åka cykel till och från arbetet och de ringlande banden av glada, frisksportande människor, som på cykel ge sig ut på strövtåg i vårt sommarklädda land bli allt längre och längre. Det är något kärnfriskt och sunt hos de människor som försmå teknikens bekvämligheter och istället med egen kraft söka sig ut i naturen.

Kära cyklister, vi få inte åka i bredd, vi få inte åka i bredd förstår ni. Hur sällskapliga och trevliga vi än är av oss. Ute på allfartsvägarna då andra fordon är utom synhåll må det vara hänt, men vid infarter till städer och samhällen duger det inte. Sålunda cyklister, unga och gamla, pojkar och flickor: en och en i rad åker vi, i långa, långa rader.

Men jag tro att vi göra trafiken på vägarna mest ohängd, när vi åka i bredd."

PS. Ett annat underbart klipp, med Sigge Fürst och Gregory Peck kan du läsa om här.

6.10.07

Brittsommar?

Lördagar är ju som bekant veckans bästa dag. Just den här dagen har jag hängt med min vän Elisabeth på förmiddagen och vi tog en promenad i det underbart vackra höstvädret. Nere på Strömpilen hade kaffedrickarna dragit sig utomhus och efter att ha tittat på bröllopsskor åt henne köpte vi glass och tog vägen längs älven hem. Det var sommarnostalgiskt helt enkelt.

4.10.07

Kanelbullens dag

Ytterligare en produktiv dag är snart till ända. På kanelbullens dag har jag ägnat mig åt en genomgång om Photoshop-montage, allmän kreativitet och sömnad, samt förstås åt att äta kanelbullar. Egentligen skulle jag ha åkt till Amanda ikväll, eftersom de ställde till med bull-baluns men jag hann bara inte med det. Turligt nog hade min handledare köpt bullar på vägen till jobbet, så vi hade lite mysfika med kaffe och värmeljus på förmiddagen.

3.10.07

Halsbandskärlek

På krokarna i badrummet hänger det en massa halsband och de brukar ibland ramla ner på golvet. Häromdagen såg jag ett halsband som fallit i denna formation och jag vet inte jag, men jag tycker verkligen att snirklorna formar ordet LOVE i skrivstil. Längst till vänster är L:et och det sitter liksom ihop med oe, sen på raden nedanför är det ett snirkligt v. Det är inte övertydligt, men ändå sådär att man ser det och om inte det är ett bra omen så vet jag då inte.

Om Barbie hade en vespa...


Idag tog jag också en liten lunchpromenad och av en slump hade jag kameran i väskan när mina ögon zoomade in på denna ljuvliga sak. En ceriserosa vespa, det är nästan så att man svimmar av lycka. Färgerna blev bitvis lite märkliga, jag tror det är svårt för kameran att fånga in knalligheten, men den kallare rosa nyansen är den korrekta.

2.10.07

Rosa ljuvlighet

På min fotoprommis i lördags så fotade jag bland annat den underbart vackra Scharinska villan inne i stan. Jag skulle inte säga nej till att bo i ett rosa putshus, är min enda kommentar.




(O)social

Från att ha kämpat för att hålla mig ovanför vattenytan med allt jag haft att göra och knappt orkat ha ett socialt liv, har det nu svängt åt motsatt håll. Den här veckan har jag minst en kompisträff inplanerad varje dag, på lördag är det tre. Men det känns bra ändå, även om jag är trött så har jag ett behov av att träffa folk för att livet inte ska kännas så tråkigt. Det behöver ju inte vara så komplicerat heller, idag hängde jag fler timmar med Anna på universitetet. Vi satt vid ett bord i humanisthuset och utbytte det senaste skvallret och analyserade livets små vardagsproblem. Efter en liten middag kom Malin förbi och så ägnade vi en dryg timme åt att klippa hennes nypermanentade och ack så slitna hår. Under den tiden hann vi också med att uppdatera oss lite på vad som händer.

Det känns lite så nu när man helt plötsligt hamnade i jobbvärlden (vuxenvärlden alltså) att man ju inte har samma tid och ork för att ringa och träffa folk, och då får man helt enkelt ta det man hinner. Som idag när jag efter en liten lunchpromenad runt skolan satte mig på en sten och pratade med Linnéa i 20 minuter. Det var precis en sån där bra sak som ger lite extra energi och hemtrevnad åt en jobbdag.

1.10.07

Dimma och grafisk formgivning

Jag har insett att jag hemskt ofta rapporterar om vädret i bloggen, vilket ju kan kännas sådär trist och svenskt. Fast samtidigt så är det ju så att vädret är en slags stämningsmässig backdrop till dagens små sysslor. Idag till exempel var hela staden försjunken i dimma och det blir ju inte mer höstmysigt än så. Jag cyklade hem längs älven och det var en magisk upplevelse att se det vita diset ta vid där kajen slutade, särskilt som man cyklar längs med en björkallé.

Sen jag kom hem har jag ägnat mig åt att söka rätt på lämpliga bilder till en genomgång kring Photoshopmontage som jag ska hålla på fredag. Det är så sjukt inspirerande att bläddra bland såna bilder, jag vill genast sätta igång med egna projekt. Fast just nu så finns det varken tid eller energi till ett dylikt mastodontprojekt. Som ett smakprov får ni den här underbara bilden av den duktiga konstnären Julien Pacaud, den är egentligen lite längre från det vi ska göra men den är så vacker att den får vara med ändå.

Bild av Julien Pacauld

Kanske du gillar:

Related Posts with Thumbnails